Jemy zdrowo! Czym kierować się przy wyborze pieczywa?
W większości z drukowanych w kolorowych czasopismach diet i zaleceń żywieniowych przestrzega się przed spożywaniem nadmiernej ilości pieczywa. Biały, pszenny chleb stał się wręcz zakazanym produktem wśród tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę i zdrowie. Unikamy też bułek i rogali, a od czasu do czasu pozwalamy sobie na kromkę chleba razowego. W rzeczywistości nie trzeba jednak rezygnować z tej kategorii produktów, by cieszyć się dobrą kondycją i silnym organizmem.Pieczywa białe i bezglutenoweDziś bez problemu znajdziemy zdrowe pieczywo, które bez wahania można włączyć do codziennego jadłospisu. W tym dominować powinny chleby naturalne, robione na prawdziwym, "domowym" zakwasie. Miłośnicy białego pieczywa sięgać mogą po te wzbogacone mąką żytnią, zawierającą dużo mikroelementów i witamin. Do śniadania sprawdzą się też pełne błonnika bułki orkiszowe lub popularne grahamki. Choć stosunkowo kaloryczne, są przy tym bardzo sycące i bogate w produkty pobudzające przemianę…
więcej...